Juureksia joulupöytään

Juureksia joulupöytään, sanoi mummo kun lapsenlapset tulivat joulua viettämään!

IMG_0288IMG_0013

Niinpä ajattelinkin ottaa esille omassa maassa kasvatetut juurekset. Punajuuri kuuluu ehdottomasti suosikkijuureksiini sen terveellisyyden ja maun takia. Viime kesänä laitoin paljon punajuuria kasvamaan ja onnekseni ne kasvoivatkin oikein hyvin. Toinen juures, jota laitoin viime kesänä ensimmäistä kertaa kasvamaan oli lanttu. Sitä kannatti jättää varastoon näin jouluksi, että joulupöytään saa tehtyä omatekoisen lanttulaatikon.

Päätin kokeilla syksyllä maasta nostettuja punajuuria kahdella eri tapaa. Ensimmäiseksi jo monen vuoden suosikkini jos teiltä puuttuu vielä jotain joulupöydän menusta.

Punajuuri-vuohenjuustopaistos. Tämä resepti ei ole vaikeudella pilattu ja silti lopputulos on erittäin herkullinen.

Punajuuret pestään, kuoritaan ja paloitellaan paistoastiaan. Lisään lorautetaan reilusti öljyä sekä hyppysellinen suolaa ja mustapippuria. Paistos uuniin 200 asteeseen ja puolen tunnin jälkeen punajuurten päälle voi lisätä paksuja vuohenjuustoviipaleita. Kun vuohenjuusto on saanut väriä pintaan noin kymmenisen minuuttia on paistos valmis nautittavaksi. Jos haluaa niin tumma balsamicosiirappi käy tämän paistoksen kanssa tarjoiluun oikein hyvin.

vuohenjuusto-punajuuripaistos

vuohenjuusto-punajuuripaistos

IMG_9972

punajuuret merisuolapedillä

Toinen yksinkertainen tapa tarjota rakkaudella kasvattamansa juurekset on suolapedillä paistaminen. Juurekset pestään, mutta niitä ei tarvitse kuoria. Paistovuokaan kaadetaan reilusti merisuolarakeita, juurekset asetellaan suolan päälle ja sitten vain uuniin paistumaan pariin sataan asteeseen kunnes juurekset ovat pehmeitä. Valmiista punajuurista lähtee kuoret todella helposti pois ja uunissa ollessaan ne ovat imeneet hiukkasen suolaisuutta merisuolasta, joten niissä on hyvin pehmeä aromi.

Pieni sisustusvinkki vielä perään. Ruokailun jälkeen jätin osaksi punertavan merisuolan jäähtymään paistoastiaan ja sekoittelin sitä välillä. Kun huomasin, että merisuolarakeet alkoivat saada hienon väritykset, jätinkin suolan kuivumaan astiaan pariksi päivää. Näin sain valmista lilan väristä sisustusraetta, jota pystyy käyttämään esimerkiksi lasiastioissa ja sen sekaan voi upottaa koristeeksi vaikka kynttilöitä! Kaunista ja maukasta punajuurista!
Hyvää Joulua!

Jätä kommentti