Porkkanoista ja tyrneistä saa voimaa

aurinkomehuPorkkanoista ja tyrneistä saa voimaa jos käyttää näitä paljon vitamiineja sisältäviä raaka-aineita piristysruiskeena pimeää vastaan. Tässä talven suosikkijuomani; porkkanoista ja tyrneistä tehty aurinkomehu.

Meillä oli kesällä kasvulaatikoissa kasvamassa paljon porkkanoita. Porkkana on varmastikin meillä se ”suosikkijuures”. Jo pelkkä porkkanan piristävä oranssi väri saa suupielet nousemaan. Porkkanalle värin tuova beetakaroteeni on antioksidantti, sen lisäksi porkkana sisältää myös seleeniä.

Porkkana säilyy parhaiten talven yli maakellarissa. Porkkanoita voi esim. säilöä puulaatikoihin, joihin laitetaan hiekkaa. Täytyy tunnustaa, että viime syksynä olin niin kiireinen, että suurinosa porkkanoista jäi maahan. Tämä ei ollut kuitenkaan katastrofi, koska keväällä minua odotti kiva yllätys: sain tuoreita porkkanoita suoraan pataan.

tyrnipensas
Viime kesänä tyrnisato jäi hyvin pieneksi, mutta tänä syksynä meidän kuusivuotiaat tyrnipensaat olivat täynnä kirpeitä piristysruiskeita. Tyrnien kerääminen on operaatio itsessään. Sormet kirvelevät piikikkäiden tyrninoksien pistoista vielä seuraavana päivänäkin, mutta mielestäni lopputulos on sen arvoinen. Ja kyllä, olen kuullut tyrnin kerääjästä, mutta käsin kerääminen on jotenkin niin konkreettinen juttu, josta voi vaikka ihan nauttiakin jos ei ole minnekään kiire. Marjojen poimiminen voisikin olla se seuraava iso juttu hetkessä elämisen taitoihin!

Kun olin kerännyt tyrnejä pienissä erissä pois puutarhasta, laitoin ne sopiviin annospusseihin ja pakkaseen. Näitä valmiita vitamiiniannoksia on helppo käyttää esimerkiksi tyrnikiisselin tekoon. Toinen suosikkini on tämä aurinkomehu. Mehupuristimella on helppo saada porkkanoista makea mehu talteen ja siihen kun sekoittaa vielä pirtsakkaa tyrniä, niin kyllä luulisi aamujen lähtevän ripakasti liikkeelle. Plussana vielä kaiken lisäksi se, ettei tällaisissa omatekemissä mehuissa tarvitse pelätä turhia lis

äaineita, joita useissa kaupan mehuissa on kaupanpäällisinä. Mehustaa voi myös paljon muitakin kasviksia, juureksia ja hedelmiä. Olen varma, että kokeilemalla löytyy ne omat suosikkimehut. Hyviä mehustushetkiä!porkkana

Jätä kommentti